Mitt bästa lantbröd på rågsikt
Portioner
3limpor
Portioner
3limpor
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda ihop filmjölken med 1 dl av mjölken i en bunke. Smula ner jästen och blanda tills jästen löst sig. Tillsätt salt och resten av mjölken. Arbeta in rågsikt och vetemjöl. Degen blir ganska tungarbetad, så assistent eller elvispens degkrokar rekommenderas. Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa i cirka 2,5 timmar.
  2. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda lätt och dela degen i tre delar. Forma till runda bullar och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Skär ett par skåror i varje bulle med en vass kniv. Täck plåten med en bakduk och låt bröden jäsa i en timme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.