Klassisk coeur de filet provencale
Portioner
4portioner
Portioner
4portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Putsa oxfilén fri från eventuella hinnor och senor. Salta och peppra och bryn filén runt om i het panna med en rejäl klick smör. Lägg över i en ugnsform och stick in en köttermometer där filén är som tjockast. Stek i ugnen tills termometern visar 57 grader, då är filén fint rosastekt. Hur lång tid det tar är svårt att säga, det beror alldeles på hur tjock den är, men någonstans mellan 25-45 minuter kan du räkna med.
  3. Fukta ett bakplåtspapper och linda in den stekta köttbiten. Låt köttet vila och svalna, och ställ sedan in det i kylen tills det börjar bli middagsdags.
  4. Skala potatisen och skär den i tunna skivor, ca 3-5 mm tjocka. Råstek potatisen i panna med smör i 2-3 omgångar tills den är genomstekt och har fått fin färg. Salta emellanåt, potatis kräver en hel del salt för att bli riktigt god. Lägg över potatisen i den ugnsform du har tänkt att servera rätten i vartefter den blir färdig. Låt den stå och svalna på bänken medan du förbereder bönor och vitlökssmör.
  5. Ansa haricot vertsen om det behövs och koka dem i saltat vatten i cirka 3 minuter. Skölj dem sedan i kallt vatten i ett durkslag. Dela upp bönorna i fyra knippen och linda en baconskiva runt varje knippe. Stek knippena i en panna på ganska hög värme så att baconet får fin färg. Lägg dem sedan i formen med potatis och ställ in i kylen så länge.
  6. Hacka persiljan fint och rör ihop med 100 gram smör, tre pressade vitlöksklyftor och worcestershiresås. Forma smöret till en rulle och linda in i plastfolie och sätt in i kylen.
  7. Så, nu är allt förberett och klart! Det enda som återstår är att värma ugnen till 225 grader innan gästerna kommer, skära upp köttet i cirka 1,5 cm tjocka skivor och lägga det omlott ovanpå potatisen. Lägg sedan rejäla skivor av vitlökssmöret ovanpå köttet och sätt in formen i ugnen. Där ska den inte stå för länge, då kommer köttet bli överstekt. Det ska bara bli varmt och smöret ska smälta, räkna med max 15 minuter.