Hemgjord färskost
Portioner
2ostar
Portioner
2ostar
Instruktioner
  1. Häll filmjölk och gräddfil i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning till ca 45 grader. Jag hade ingen termometer, men tog av kastrullen när smeten kändes något varmare än fingervarm och precis började skära sig.
  2. Ta fram en bunke, ett durkslag och en ren kökshandduk. Lägg handduken i silen och silen i bunken och häll i filmjölksmassan. Låt det stå framme en stund och svalna. Knyt sedan upp handduken runt ostmassan med ett litet snöre eller en gummisnodd så att hela handduken ryms i silen (om den hänger utanför finns risk att det blir lite söligt när vätskan släpper). Ställ in alltihop i kylen i cirka ett dygn.
  3. Ta upp ostmassan ur handduken och dela den i två skålar. Nu är det dags att smaksätta! Börja med salt och svartpeppar, och fyll sedan på med vad du är sugen på. Jag hade riven pepparrot (från tub) i den ena och en klyfta pressad vitlök och och ett gäng soltorkade tomater i den andra.
  4. Antingen serverar du osten från skålarna, eller så fuktar du händerna med lite kallt vatten och formar massan till två ostar. Dessa kan med fördel vändas i hackade färska örter, det blir både snyggt och gott. Jag doppade min pepparrotsost i finhackad persilja och vitlöksosten i hackad rosmarin.