Helstekt fläskfilé med örtig klyftpotatis och galet god sås
Portioner
4portioner
Tillagningstid
1timme
Portioner
4portioner
Tillagningstid
1timme
Ingredienser
Örtig klyftpotatis
Helstekt fläskfilé
Gräddsås med vin och örter
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen och dela den i klyftor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och krydda med salt och svartpeppar. Skvätt olivolja över det hela och blanda runt.
  3. Putsa fläskfilén och dela den eventuellt på mitten. Krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver. Bryn filén runtom i smör på hög värme. Lägg över den i en ugnsform och stick in en köttermometer där den är som tjockast. Sätt in både fläskfilén och potatisen i ugnen. Plocka ut fläskfilén när den är 70 grader och låt den vila inlindad i ett bakplåtspapper. Höj värmen på ugnen till 225 grader och låt potatisen gå klart. Den ska vara genomstekt och få lite fin färg.
  4. Dags att dra igång såsen. Mortla timjan, dragon och rosmarin så att örterna blir finfördelade och all härlig smak kommer fram. Smält smöret i en kastrull. Strö över mjölet och vispa ihop ordentligt. Tillsätt lite av grädden och vispa slätt. Tillsätt resten av grädden, det vita vinet, fonden, smulad grönsaksbuljong och de mortlade örterna. Låt såsen koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen så att såsen bara sjuder försiktigt och låt den stå och gotta till sig medan potatisen och köttet blir klart. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt och svartpeppar.
  5. Hacka persiljan och den färska rosmarinen till potatisen. Skiva vitlöken tunt. Blanda allt i en skål tillsammans med oregano och en skvätt olivolja. När potatisen är färdigstekt i ugnen tillsätter du den och blandar runt ordentligt. Smaka eventuellt av med mer salt.
  6. Skär fläskfilén i skivor. Servera med den mumsiga potatisen och såsen och någon god grönsak.