Grekland i en rulle
Portioner
4portioner
Tillagningstid
40minuter
Portioner
4portioner
Tillagningstid
40minuter
Ingredienser
Färsen
Tzatziki med mynta och fetaost
Gurk- och tomatsallad
Instruktioner
  1. Skär tomaterna i klyftor och ta bort kärnorna. Hacka tomatköttet fint. Dela den halva gurkan på längden och ta bort kärnhuset med en tesked. Skär gurkan i små tärningar. Hacka rödlöken. Blanda grönsakerna i en skål och häll över en dressing gjord på olivolja, rödvinsvinäger och lite salt och peppar. Ställ åt sidan tills det är dags att äta.
  2. Riv den andra halvan av gurkan grovt. Krama ur så mycket vatten du kan ur den rivna gurkan och blanda med grekisk yoghurt, smulad fetaost, hackad mynta och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar (ta det försiktigt med saltet eftersom fetaosten ger mycket sälta).
  3. Hacka rödlöken och vitlöken till färsen fint.
  4. Värm olivoljan i en stekpanna och tillsätt lammfärsen. Salta och peppra. Stek färsen på ganska hög värme i cirka 10 minuter tills den har blivit gyllenbrun och lite krispig. Lyft ur färsen med en hålslev så att vätskan blir kvar i pannan.
  5. Sänk värmen till medelvärme och stek rödlöken i vätskan från färsen i några minuter. Tillsätt vitlöken och oreganon och stek någon minut till. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med i en minut eller två, tills den har blivit lite karamelliserad. Tillsätt till slut rödvinet och låt det gå ytterligare någon minut i pannan. Häll i den knapriga lammfärsen och rör runt ordentligt. Smaka av med ytterligare salt och peppar.
  6. Servera lammfärsen i libabröd tillsammans med tzatzikin och salladen.